COVID-19 Pandemisinde Beslenme Tedavisi ve Önemi
Tüm dünyayı etkisi altına alan ve yaklaşık 2 yıldır hayatımızda olan koronavirüse karşı koruyucu tek bir besin olmasa da bağışıklık sistemini desteleyecek sağlıklı, yeterli ve dengeli beslenme büyük önem taşımaktadır. Beslenmenin önemli olduğunu biliyoruz peki nasıl besleniyoruz ya da nasıl beslenmeliyiz?
Alışık olmadığımız karantina yaşantısı duygu durumlarında ve fiziksel aktivite düzeylerinde değişimlere neden olmaktadır. Yaşanılan fiziksel ve ruhsal durum da beslenme davranışlarının değişmesine sebep olmaktadır. İçerisinde bulunduğumuz zorlu dönemi daha rahat atlatabilmek adına beslenmemize proteinden zengin kaynakları eklemeli, yeteri kadar lif, vitamin, mineral ve antioksidanları alıyor olmalıyız. Karantina döneminde fiziksel aktivenin azalmasının yanında hazır yiyeceklerin tüketimi ve karbonhidrat içeriği yüksek besinlerin tüketiminin artması sonucu vücut ağırlığında artışlara sebep olabilir.
Bu süreçte Akdeniz tipi beslenmenin temelini oluşturan mevsim sebze ve meyvelerinin tüketimi ön planda tutulmalı, tam tahıllardan zengin, doymuş yağlar yerine zeytinyağı, Ayçiçek yağı gibi daha sağlıklı doymamış yağ çeşitlerinin kullanıldığı veya işlenmiş/rafine gıdalar/kızartmalar yerine yağlı tohumların (fındık, ceviz, badem, yer fıstığı gibi) çiğ olarak porsiyon kontrolü dahilinde tüketilmesi, haftada 2 gün balık tüketilmesi ve kurubaklagil tüketiminin arttırılması büyük bir adım olacaktır. Bu dönemde tüketilmesi sınırlandırılması gereken besinler; glisemik indeksi yüksek (kan şekerini hızla yükselten) şekerli yiyecek ve içecekler, beyaz ekmek de dahil hamur işi ürünler, işlenmiş et ürünleri, aşırı tuz içeren besinlerdir.
Alkol ve sigara gibi zararlı alışkanlıklardan uzak durulmalı, uyku düzenine dikkat edilmelidir.
Bağışıklık sistemi üzerinde olumlu etkisi olduğu bilinen D vitamini, omega3, çinko, prebiyotik ve probiyotik takviyelerini doktorunuza danışarak kullanmanız da destekleyici olacaktır.
Karantina günlerinde kilo almak istemiyorsanız güne mutlaka kahvaltı ile başlayın, ara öğünleri atlamayın, yüksek kalorili atıştırmalıklar yerine sağlıklı tercihlerde bulunun, sebze ve meyve tüketimine dikkat edin, su tüketimini kesinlikle ihmal etmeyin. Hareketsiz kaldığımız bu süreci fırsata çevirip düzenli olarak ev içinde yapılabilecek basit egzersizlerle bile fiziksel aktivite düzeyinizi arttırmak sizin elinizde…