Kaygı Düzeyini Doğal Olarak Azaltmanın Yolları Nelerdir?
Günlük hayatımızda ve iş hayatımızda birçok olumsuz durumla karşılaşabiliyoruz. Gün içerisinde yaşadığımız bu olumsuz durumlar ise kaygı düzeyimizi artırarak, yaşam kalitemizi düşürebilir. Peki kaygı düzeyimizi azaltıp, yaşam kalitemizi nasıl artırabiliriz?
34.9 €
TEK GÖRÜŞME PAKETİ
-
BİZİM PSİKOLOG sizi dinliyor.
-
Randevunuzu oluşturduğunuzda paketiniz ile ödeme yapabilirsiniz.
-
Görüşme süresi 30 dakikadır.
-
+1500 BD Puan
- Düzenli olarak egzersiz yapmak: Düzenli olarak egzersiz yapmak sadece fiziksel sağlıkla ilgili değildir, aynı zamanda mental-zihinsel sağlığınıza da çok yardımcı olabilir. Egzersiz, dikkatinizi sizi endişelendiren bir durumdan uzaklaştırabilir. Egzersiz yaparak kalp atış hızınızı yükseltmek aynı zamanda beyin kimyanızı olumlu yönde değiştirerek anksiyete önleyici nörokimyasalların daha fazla salgılanmasını da sağlayacaktır. Örneğin: Serotonin, gama-aminobütirik asit (gaba) vb.
- Alkol tüketimini sınırlandırmak veya tamamen bırakmak: Yapılan güncel araştırmalar, alkol alımını azaltmanın hem kaygıyı hem de depresyonu iyileştirebileceğini göstermektedir. Yapılan araştırmalar ayrıca alkolün, uyku homeostazına müdahale ederek vücudunuzun doğal uyku yeteneğini bozduğunu da göstermektedir. Yetersiz uyku ise kaygı düzeyinizi olumsuz yönde etkileyecektir. Bu nedenle alkol tüketiminizi sınırlandırmanız veya alkolü hayatınızdan tamamen çıkarmanız; uyku kalitenizi ve ruh sağlığınızı iyileştirerek kaygı düzeyinizi azaltmanıza yardımcı olabilir.
- Sigara tüketimini sınırlandırmak veya tamamen bırakmak: Yapılan güncel araştırmalar sigara içmeye ne kadar erken başlarsanız, ilerleyen yaşlarda kaygı bozukluğu geliştirme riskinizin o kadar yüksek olduğunu göstermiştir. Araştırma sonuçları ayrıca sigara dumanındaki nikotin ve diğer kimyasalların kaygı düzeyinizi artırmaya neden olabildiğini göstermektedir. Bu nedenle sigara tüketiminizi sınırlandırmanız veya tamamen sonlandırmanız kaygı düzeyinizi azaltmanıza destek olabilir.
- Kafein alımını sınırlandırmak: Yapılan araştırmalar yüksek oranda kafein tüketiminin kaygı bozukluklarına neden olabileceğini veya daha da kötüleştirebileceğini göstermektedir. Bu nedenle günlük tükettiğiniz kafein miktarınızı sınırlandırarak kaygı düzeyinizi azaltabilirsiniz.
- Yeterli ve dengeli beslenmek: Düşük kan şekeri seviyeleri, dehidrasyon (vücudun su kaybetmesi) veya yapay tatlandırıcılar, yapay renklendiriciler, koruyucular gibi işlenmiş gıdalardaki kimyasallar, bazı bireylerde olumsuz yönde ruh hali değişikliklerine neden olabilir. Bu nedenle eğer yemek yedikten sonra kaygı seviyeniz artıyorsa, yeme alışkanlıklarınızı kontrol ederek kaygı seviyenizi olumsuz yönde etkileyen işlenmiş gıdaları günlük beslenmenizden uzaklaştırın.
- Yeterli ve düzenli uyumak
- Meditasyon yapmak